Nieuws uit de Brugse regio

10 jaar dienstverlening en werkstraf in Brugge


Audio Reportage

10 jaar dienstverlening en werkstraf in Brugge
Brugge, donderdag 23/11/2006. Tien jaar geleden startte de Stad Brugge met een toen opvallend "project alternatieve gerechtelijke maatregelen." Uit enquêtes blijkt, dat de werkstraf als concept inmiddels aanslaat bij het publiek, maar ook bij politici, magistraten en media. Resultaten en uitdagingen na die 10 jaar, werden vanavond met een academische zitting in het Brugse stadhuis in het licht gesteld.

Uiteenlopende redenen

Werkstraffen blijken dus populair te zijn... De werkgestrafte verricht immers nuttig werk voor de maatschappij en blijft gedurende de uitvoering van zijn straf - in tegenstelling tot de gevangenisstraf -betrokken op de maatschappij. De delinquent kan een prestatie verrichten ten bate van de gemeenschap als symbolisch herstel voor het leed dat hij veroorzaakte door zijn strafbaar gedrag.

De dienstverlening werd in 1994 ingevoerd en de stad Brugge zat twee jaar later al vrij vroeg bij de gemeenten, die naast en ook met justitie, haar verantwoordelijkheid opnamen. Toen het project in 1996 opgestart werd in Brugge, wist niemand goed waarover het ging, maar inmiddels heeft Brugge een vrij goed uitgebouwd werkstrafproject. Hierbij zijn de nationale tendensen inzake werkstraf ook in Brugge merkbaar: het aantal werkgestraften is toegenomen, maar ook het aantal plaatsen waar werkgestraften te werkgesteld kunnen worden, is gestaag gestegen.

Toekomst

Ook in Brugge wordt al verder gedacht: Tom Dewaele, coördinator bij van de Brugse groep Werkstraf, hoopt ook in Brugge een eigen tewerkstellingsplek te kunnen inrichten, waar werkgestraften met een zwaarder strafblad onder gespecialiseerd toezicht kunnen werken.

(FN-Op Locatie)
Meer over Tewerkstelling    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag