Nieuws uit de Brugse regio

Buren luchthaven moeten 20 jaar wachten op schadeloosstelling

Buren luchthaven moeten 20 jaar wachten op schadeloosstelling
Brugge, woensdag 22/11/2006. Verschillende bewoners van de Schoolstraat in Oostende voeren deze morgen actie aan het Brugse gerechtsgebouw. Ze protesteren omdat 16 jaar geleden door een ongeval op de luchthaven van Oostende 55.000 liter kerosine in hun tuin werd gepompt. De schadevergoeding is echter nog geen stap dichter bij.

In de nacht van 1 op 2 maart 1991 was tijdens het overtanken van kerosine op de Oostendse luchthaven een werknemer in slaap gevallen, waardoor 55 kubieke meter kerosine per ongeluk in hun tuin terecht kwam. Vier jaar later werd het bedrijf Merlin Air Trade veroordeeld en moest het de omgeving 'in de oorspronkelijke staat herstellen.' Die bodemsanering, die 5 jaar aansleepte in studies, liep echter ook op niets uit, omdat de kerosine zich inmiddels bevond in een onopgraafbare diepere kleilaag: er kon volgens de 'deskundigen' maar afgegraven worden tot één meter diep, de kerosine zit ruim anderhalve meter diep. OVAM gaf de buren dit jaar een bodemattest van vervuild terrein, waardoor hun grond zo goed als waardeloos geworden is. Het drama gaat dus verder…

Een vijftal gezinnen houden deze morgen daarom een actie met spandoeken aan het Brugse gerechtsgebouw.

Twintig jaar?

Daar praatten ze ook met de stafhouder van de Brugse balie: volgens Ralf Micholt duurt de afhandeling van het ongeval lang, "maar die vertraging wordt niet veroorzaakt door advocaten.. Na de aanstelling van een nieuwe deskundige om de blijvende schade vast te stellen, kan de procedure, inclusief beroepsmogelijkheden, nog eens gemakkelijk drie jaar duren," schat Micholt. Twintig in totaal jaar dus.

(FN-Op Locatie)
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag