Nieuws uit de Brugse regio

Brugse Bloedgevers gehuldigd: steeds minder jongeren


Audio Reportage

Brugse Bloedgevers gehuldigd: steeds minder jongeren
Brugge, zondag 19/11/2006. Naar jaarlijkse gewoonte werden in het Brugse stadhuis deze morgen de verdienstelijke bloeddonors gehuldigd op een receptie. Bezorgd vroeg de directeur van het Brugse transfusiecentrum zichaf, waar de jeugdige donoren blijven. "Ik doe een oproep aan de jeugd, om de eerste stap te zetten naar de bloedtransfusiecentra, want ieder jaar bereiken een aantal bloedgevers de leeftijdsgrens en het is dan ook nodig dat jongere bloedgevers hun plaats innemen', zei Dominiek Vanaudenaerde, centrummanager van het Bloedtransfusiecentrum West-Vlaanderen.

1.500 bloedzakjes per week

"Op een gewone bloedcollecte neemt men bloed af dat nadien in verschillende bestanddelen opgesplitst wordt: rode bloedcellen, plasma en bloedplaatjes Het geven van bloed blijft evenwel noodzakelijk. Wij hebben per week minstens 1 500 bloedzakjes nodig om de West-Vlaamse ziekenhuizen te bevoorraden. Vandaag bereikt de bloedbank 56 % van de vereiste capaciteit. Wij kunnen rekenen op een aantal trouwe donoren, maar wij hebben nood aan nieuw bloed. Wie tussen 18 en 65 jaar oud is, kan bloed afstaan. De wetgever heeft de maximumleeftijd op 65 jaar geplaatst. De vergrijzing van de bevolking speelt ons parten. Heel wat mogelijke kandidaten vallen hierdoor weg."

Kwartier voor een mensenleven

"Wij moeten jongeren aansporen om bloed te geven. Niet zo'n gemakkelijke opgave. Vroeger waren bloedcollectes een sociaal gebeuren en een gezellige bedoening. De hele familie was erbij betrokken. Gaven vader en moeder bloed, dan werd de opvolging door hun kinderen verzekerd. Nu is dat minder het geval. Jongeren hebben een ruime keuze aan vrijetijdsmogelijkheden waardoor de bloedinzameling er van tussenuit valt. Nochtans duurt een afname maar een kwartier. En zeg nu zelf, een kwartier van je tijd kan een mensenleven redden. Dat is toch het overwegen waard," vervolgt de centrummanager, die erop wijst dat het Rode Kruis met jongerencampagnes de bevorrrading ook naar de toekomst hoopt veilig te stellen.

Francois Van Sevenhandt gaf 172 keer bloed en werd daarvoor speciaal in de bloemetjes gezet als recordhouder. Hij heeft tussen zijn 21ste en zijn 65ste 4 keer per jaar bloed gegeven. Maar 4 keer moest hij "door omstandigheden" forfait geven.

(FN-Op Locatie)
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag