Cultuur en evenementen

Sigiswald Kuijken krijgt Eredoctoraat aan K.U.-Leuven


Audio Reportage


Nationaal, woensdag 11/10/2006. Sigiswald Kuijken, die jarenlang studeerde aan het Brugse conservatorium en inmiddels wereldfaam geniet, omwille van zijn vertolkingen van oude muziek, krijgt een eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Leuven. Dat heeft de Universiteit bekend gemaakt.

Sigiswald Kuijken kan als een "halve Bruggeling" beschouwd worden, want naast zijn studies aan het Conservatorium, trad hij een onnoemelijk aantal keren op in onze stad, waar hij naar eigen zeggen zeer graag vertoeft, niet in het minst omwille van het festival Musica Antiqua...

"Het belang van Musica Antigua in Brugge voor de heropleving van de oude muziek valt niet te overschatten,' zegt Kuijken. "Brugge startte hiermee, eigenlijk al in de zestiger jaren. Nadien pas volgden festivals als Insbruck en evenementen in Japan en de Verenigde Staten, maar hier begon het. Ik voel mij dan ook zeer gevleid als ik hier wordt uitgenodigd."

Eredoctoraat

De Katholieke Universiteit Leuven (K.U.Leuven) kent ieder jaar eredoctoraten toe aan personen met bijzondere verdiensten op wetenschappelijk, maatschappelijk of cultureel vlak. Naar aanleiding van de oprichting van het Instituut voor Onderzoek in de Kunsten van de Associatie K.U.Leuven is voor 2007 gekozen voor het thema 'Kunst en Samenleving'. Op haar patroonsfeest van 2 februari 2007 zal de universiteit het doctoraat honoris causa toekennen aan de Italiaanse regisseur-acteur Roberto Benigni, de IsraŽlische schrijver en vredesactivist David Grossman, de Nederlandse architect Rem Koolhaas en de half-Brugse violist-dirigent Sigiswald Kuijken.

Sigiswald Kuijken

Sigiswald Kuijken (1944) sloot zijn studies aan de conservatoria van Brugge en Brussel af met een eerste prijs viool. Na een gelijke aandacht voor hedendaagse creatie en oude muziek, legde hij sinds de herontdekking van de barokke viooltechniek vooral de nadruk op barokmuziek. Hij trad over de hele wereld op, onder andere met zijn broers en met de bekende Bachuitvoerder Gustav Leonhardt.

In 1972 richtte hij La Petite Bande op en in 1983 het Kuijken String Quartet. Hij ontwikkelde zich tot een vooraanstaande uitvoerder van Bach en trad als gastdirigent op met veel bekende ensembles.

Sigiswald Kuijken gaat bij zijn uitvoeringen op zoek naar de meest oorspronkelijk bron van de muziek, door ze te ontdoen van alle mogelijke latere aanpassingen.

Kuijken stond vorige week nog in het Concertgebouw in Brugge met het Jeune Orchestre Atlantique. De opname die U kunt beluisteren van het Kuijken Kwartet werd in februari in het Concertgebouw opgenomen.

(PP-FN-Meegedeeld-KU Leuven)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag