Cultuur en evenementen

Cantigas de Santa Maria in het Concertgebouw


Audio Reportage

Cantigas de Santa Maria in het Concertgebouw
Brugge, woensdag 8/11/2006. Dat Brugge een stad is waar oude muziek thuis is, is woensdagavond nog maar eens bewezen. Het Italiaanse ensemble Micrologus en het Spaanse Mudéjar hadden de muzikale koppen bij elkaar gestoken voor een multimediale voorstelling van de 13de eeuwse Cantigas de Santa Maria. Deze rijke bundel die lof zingt over de maagd Maria was het levenswerk van Alfonso X el Sabio (de wijze) van Spanje.

De twaalf muzikanten brachten in een regie van een te bescheiden Toni Casalonga, een twintigtal liederen uit het rijk versierde boek. De voorstelling gaf een mooi en sereen beeld hoe het er in die tijd zou kunnen aan toe gegaan zijn. Licht waaiende doorschijnende doeken zorgden voor een waas die het mystieke van het gegeven weergaven. Fragmenten van het mooi geïllustreerde boek werden geprojecteerd, zodat het publiek aanwijzingen kreeg waarover de liederen gingen. Zelfs schimmenspel was niet vreemd aan de voorstelling.

Patrizia Bovi, geen onbekende in Brugge, twee jaar geleden maakte ze immers al deel uit van de jury van Musica Antiqua, vertelde dat ze vier jaar nodig hadden om de voorstelling neer te zetten, waarvan 2 jaar studiewerk.

Arne Deforce, cellist, gepassioneerde van de muziek en docent muziekgeschiedenis aan het Brugse conservatorium vond de voorstelling van vanavond boeiend genoeg om samen met zijn leerlingen te komen genieten en te horen dat, wat hij vertelde in zijn les, de moeite van het beluisteren waard was.

Hij gaf toe dat de muziek eenvoudig was, maar hij vond de voorstelling een aanzet om volgende voorstellingen van Micrologus bij te wonen.

(Patrick Pieters-Op Locatie)

Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    Literatuur    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag