Nieuws uit de Brugse regio

Elke dag wijzer: Brugse almanakken sinds de 16de eeuw te kijk


Audio Reportage

Elke dag wijzer: Brugse almanakken sinds de 16de eeuw te kijk
Brugge, donderdag 26/10/2006. In de Brugse bibliotheek de Biekorf is een fraaie tentoonstelling geopend, onder de noemer "Elke dag wijzer. Brugse almanakken van de 16de tot de 19de eeuw".

In de late middeleeuwen werden er in Brugge almanakken op de markt gebracht. Van de meeste worden één of meerdere exemplaren vandaag bewaard binnen de historische collecties van onze Openbare Bibliotheek.

Almanak

Almanakken laten toe binnen te dringen in het leven van de gewone man van toen.

"Het waren gebruiksboeken voor elke dag, met een kalender, adresgegevens en uurregelingen, een astrologische gids en prognosticaties. Heel vaak ook met elementaire financiële informatie," zegt Ludo Vandamme, die ook meewerkte aan het boeiende boekje, dat ter gelegenheid van de tentoonstelling werd uitgegeven.

De tentoonstelling besteedt niet alleen aandacht aan het inhoudelijke aspect, maar benadert almanakken ook als "goedkoop drukwerk". Door wie werden ze gedrukt, hoe werden ze verspreid en vooral wie maakte er gebruik van en op welke manier?

Almanakken waren gebruiksvoorwerpen voor elke dag, maar wie goed toekijkt ontdekt al vlug de boeiende wereld die erachter steekt.

Deze tentoonstelling haakt in op de grote najaarstentoonstelling van de Stedelijke Musea, Geloof & Geluk, sieraad en devotie in middeleeuws Vlaanderen.

Hoofdbibliotheek Biekorf (inkom + Van Ackerzaal)
Vrijdag 27 oktober - zaterdag 9 december 2006
gratis toegankelijk
Organisatie: Historisch Fonds van de Openbare Bibliotheek Brugge

(FN-Op Locatie)
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag