Nieuws uit de Brugse regio

Natuurpunt verbaasd over voorstel Verwilgen rond zandbank Heist


Audio Reportage


Knokke-Heist, woensdag 18/10/2006. Natuurpunt reageert zeer verbaasd op de voorstellen van Minister Verwilghen om de zandbank voor het natuurgebied de Baai van Heist af te graven.

"Niet alleen is dit in tegenstrijd met de visie op het marien reservaat dat op exact dezelfde plaats is afgebakend in de zomer van 2006 door Minister voor Noordzee Landuyt. Dit zal ook betekenen dat het munitiestort van de Paardenmarkt terug blootgelegd wordt, of erger zelfs: mee opgegraven wordt," zegt Bart Slabbinck van Natuurpunt. Uit eerdere studies bleek immers dat door zeestromingen de nog vrij intacte gifgranaten verschoven zijn.

Volgens Natuurpunt zorgt de zandbank "Paardenmarkt" voor een mooi zeezicht met winst voor de natuur en een meerwaarde voor de veiligheid.

In de ondiepe zee voor het strand van Heist-West bevindt zich al sinds mensenheugenis de "Paardenmarkt," een zandbank die na WO I is gebruikt als chemisch munitiestort voor 35.000 ton giftige granaten en patronen. Met de aanleg van de oostelijke strekdam van de Zeebrugse voorhaven ontstond niet alleen het Vlaams natuurreservaat "De Baai van Heist," de gewijzigde zeedynamiek zorgde er ook voor dat de "Paardenmarkt" geleidelijk aangroeide. Sinds 2003 is het zeezicht verrijkt met een periodiek droogvallende zandbank, die snel is ontdekt door zeevogels en zelfs zeehonden. De nieuw afgezette lagen slib en zand vormen ook een bijkomende bescherming tegen het vrijkomen van de giftige erfenis van de "Paardenmarkt".

Het idee van Minister Verwilghen om de zandbank af te graven zou dan ook betekenen dat er mogelijk terug munitie bloot komt te liggen. Munitie die bovendien, zo blijkt uit recente wetenschappelijke studies, nog zeer actief is zowel naar ontsteking als naar toxiciteit. Bovendien biedt de zandbank extra bescherming tegen stormen. De zandbank kan ook een meerwaarde bieden voor het toerisme aan de Vlaamse kust dankzij een breed strand.

De Kustwerkgroep van Natuurpunt vraagt een afdoende bescherming van deze nieuwe kustnatuur in volle ontwikkeling, dit in conformiteit met de visie van Minister van Noordzee Renaat Landuyt op het recent afgebakende mariene reservaat "Baai van Heist."

(FN-Meegedeeld-Natuurpunt)
Meer over Renaat Landuyt    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag