Economie

UNIZO gekant tegen hypermarkt aan Blauwe Toren


Audio Reportage


Brugge, maandag 2/10/2006. UNIZO, de Unie van Zelfstandige Ondernemers is, samen met de Brugse Handelsgebuurtekringen, vierkant tegen de voorgenomen bouw van een groot winkelcomplex aan de Blauwe toren. Dat heeft UNIZO regiodirecteur Frederik Serruys bekend gemaakt.

Beslissing nakend

Binnenkort moet de Stad Brugge een beslissing nemen in het dossier Blauwe Toren Noord. De aanvraag voor de bouw van een winkelcomplex op een terrein van 163.400 m≤, met daarin een hypermarkt en 15 modules voor grote winkels. Het BPA, bijzonder plan van aanleg, werd hiervoor vorig jaar gewijzigd en goedgekeurd door Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Van Mechelen. Daardoor ontstond de wettelijke mogelijkheid om dergelijke handelszaken te kunnen neerplanten. Tot dan werden dergelijke aanvragen altijd geweigerd, gezien voorrang gegeven werd aan een zogenoemd kernversterkend beleid.

Twerkstelling?

Beloftes voor extra tewerkstelling in grote winkelcomplexen aan de rand van de stad, bleken ook in het verleden niet haalbaar en werden nooit ingelost. Een treffende voorbeeld daarvan is het recent dossier van grootwinkel Leroy Merlin op de Blauwe Toren.

Behoefte?

UNIZO en de Brugse Handelsgebuurtekringen benadrukken het ontbreken van een objectieve behoeftestudie voor dit dossier. De cijfers van de betrokken projectontwikkelaars dateren uit 1999, zijn onvolledig en achterhaald, vinst UNIZO. Daarom dringen de ondernemers er bij de Stad op aan, zeker nog voor een eventuele inplanting wordt goedekeurd, een studie uit te voeren.

UNIZO verwijst hierbij naar een studie van professor Grimmeau van de ULB uit 2004 over 'De handel in de grote Belgische steden en hun Stadsrand: "de uitrustingsgraad ten opzichte van de bevolking ligt 1,75 keer hoger dan het gemiddelde in BelgiŽ : de druk van de winkelcomplexen ligt zeer hoog in Brugge en komt hiermee op de vierde plaats in BelgiŽ."

Concurrentie

Indien het grote winkelcomplex op de zone Blauwe Toren er toch zou komen, dan krijgt de hele Oostkust en de brede regio Brugge er nog een zware concurrent bij op de markt van de zogenoemde Fun Shopping en het daar aangeboden zeer breed productenassortiment, waarschuwen UNIZO en de handelsgebuurtekringen. Bovendien is er een nieuw mobiliteitsprobleem in de maak op Sint-Pieters.

"Nu reeds staan meer dan 100 winkels leeg in de binnenstad," zegt Serruys. "naast Brugge zal ook de Oostkust zware klappen krijgen door deze inplanting."

(FN-Meegedeeld-UNIZO)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Ruimtelijke Ordening    Tewerkstelling    Sint-Pieters    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag