Economie

Binnenvaart vanuit Zeebrugge stijgt met 40 procent


Audio Reportage


Zeebrugge, vrijdag 29/9/2006. Wie met de auto Brugge in of uit wil, had het wel al gemerkt, maar met cijfers die zonet zijn gepubliceerd is het nu ook officieel gemeten: de haven van Zeebrugge als grote winnaar te voorschijn uit de halfjaarlijkse trafiekcijfers, die Promotie Binnenvaart Vlaanderen zopas heeft bekendgemaakt. Het aantal binnenvaarttransporten in de eerste helft van 2006 was maar liefst 40 procent hoger, dan in dezelfde periode vorig jaar.

Traditioneel is de binnenvaart in Zeebrugge maar zwak vertegenwoordigd, omwille de beperkingen zijn voor grotere schepen bij de traverse van Brugge, maar als gevolg van de opening van nieuwe containerterminals hebben de verladers voor de afvoer vanuit Zeebrugge naar het hinterland de binnenvaart nu massaal ontdekt, zegt Paul Lambrechts van Promotie Binnenvaart Vlaanderen.

"Het gebied rond Zeebrugge ondervindt immers een grote overlast van dichtslibbende wegen en een binnenschip van 1300 ton kan in éénmaal 90 20voets containers vervoeren. Dat zijn 45 grote vrachtwagens.

In het eerste semester stegen de lossingen met in heel Vlaanderen 4,56 procent tot 15,59 miljoen ton; de ladingen namen met 5,9 procent toe tot 4,29 miljoen ton.

Het totale binnenvaartvervoer in de vier Vlaamse zeehavens samen nam toe met 2,43% tot 53 miljoen ton. De maritieme trafieken stegen duidelijker met 5,6% tot 118 miljoen ton. In Antwerpen lijkt, met een groei van 0,14%, het relatief belang van de binnenvaart af te nemen terwijl in Zeebrugge en Gent de binnenvaart juist sterke groeicijfers kan voorleggen, respectievelijk met 40% en 11%.

(FN-Meegedeeld-PBV)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Haven    Zeebrugge    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag