Nieuws uit de Brugse regio

Vlaamse Gemeenschap houdt eigen windmolenproject tegen


Audio Reportage

Vlaamse Gemeenschap houdt eigen windmolenproject tegen
Zedelgem, maandag 11/9/2006. De wegen der administratie zijn soms ondoorgrondelijk. Soms zie je van die Kafkaanse voorbeelden waarvan je denkt, dit kan niet, maar de werkelijkheid overtreft nogal eens het voorstellingsvermogen van de doordeweekse fictieschrijver.

Zo bijvoorbeeld beweegt de dienst Monumenten en Landschappen van de Vlaamse Gemeenschap momenteel hemel en aarde, om een windmolenproject op het klaverblad van de E40 en de expressweg in Loppem tegen te houden (zie foto simulatie).

U denkt, dat zal er wel niet goed gepland zijn, maar: het plan is door de Vlaamse Gemeenschap zélf gemaakt, én aanbesteed én in consessie gegeven. De ondernemer, Aspiravi uit Harelbeke in dit geval, kwam na het verkrijgen van de consessie met de bankgaranties over de brug, maar mag na 4 jaar nog steeds de werken niet beginnen.

Kasteel Quichotte

De windturbines van Aspiravi zouden volgens Monumenten en Landschappen tijdens de winter immers mogelijkerwijs zichtbaar zijn vanuit het Kasteel Van Loppem en daarom mag niet gebouwd worden. Nochtans zegt dezelfde Vlaamse Geenschap van de andere zijde, dat de 4 windturbines met elk een vermogen 1.800 kW er zo snel mogelijk moeten komen, want anders halen wij de Kyoto-norm niet. Ze werden naar verluidt opzettelijk niet op Brugse bodem getekend, omdat ze daar bij het stadsbestuur tegenwind zou hebben gekregen, maar nu ligt Vlaanderen zélf dwars, tegen haar eigen plannen.

Het is echt een wonder dat ir. Rik Van de Walle van Aspiravi er zijn geduld niet bij verliest, alhoewel ook hij wellicht beter zijn geld had kunnen investeren...

(FN-Eigen Berichtgeving)
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag