Nieuws uit de Brugse regio

Grenadier Guards 350 jaar geleden in Brugge opgericht: hoog bezoek


Audio Reportage

Grenadier Guards 350 jaar geleden in Brugge opgericht: hoog bezoek
Brugge, vrijdag 8/9/2006. Deze avond liep Brugge zowat onder de voet van internationaal militair en Koninklijk vertoon. Prince Philip, Duke of Edinburgh, de echtgenoot van de Britse koningin was samen met Prins Filip van BelgiŽ op de Burg, naar aanleiding van de festiviteiten voor de 350ste verjaardag van de Grenadier Guards.

Die "Grenadier Guards" werd als regiment door de Engelse koning Charles II opgericht in Brugge in de zeventiende eeuw, toen deze in Brugge in ballingschap verbleef en nauwe banden onderhield met de Sint-Sebastiaansgilde.

Vanaf zijn ontstaan heeft dit regiment in bijna iedere grote campagne van het Britse leger gevochten, door de eeuwen geregeld ook op Vlaams grondgebied. Aan de parade neemt ook de Nijmegen Company deel. Die heeft zijn naam verkregen door het aandeel van het 2de Bataljon in het gevecht om de Brug van Nijmegen tijdens de beroemde luchtaanval in Wereldoorlog II. Militair eerbetoonDe Company van ongeveer honderd manschappen nam onlangs deel aan de vieringen naar aanleiding van de 80ste verjaardag van de koningin.

Het Eerste Regiment van de Garde te Voet (de Grenadier Guards), de lijfwacht van de Lord Mayor van Londen en de muziekkapel van de Gidsen namen deel aan het evenement, met een parade van de regimenten, een optocht en een concert in het Concertgebouw.

Vlaams

Een pikant detail: het evenement werd georganiseerd door de Vlaamse regering om de Vlaams-Britse betrekkingen aan te halen. Het was pas op het allerlaatst, dat Prins Filip van BelgiŽ besloot om deel te nemen aan het evenement, ondermeer onder zware druk van de Vlaamse media en.

(FN-Op Locatie)
Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag