Nieuws uit de Brugse regio

Peeters: eerste spadesteek werken Expressweg-Kon. Astridlaan


Audio Reportage

Peeters: eerste spadesteek werken Expressweg-Kon. Astridlaan
Brugge, maandag 4/9/2006. Vlaams minister van Openbare Werken Kris Peeters heeft deze morgen de eerste spadesteek voor het gevaarlijke kruispunt Koningin Astridlaan met de Expressweg N31 gegeven. "Dit is een eerste belangrijke stap in de herinrichting van de N31 die van grote betekenis is zowel voor de leefbaarheid en bereikbaarheid van Brugge als voor de bereikbaarheid van de haven van Zeebrugge. Het einde van de werken is voorzien tegen medio 2008," zei Peeters.

De herinrichting van de kruispunten aan Koningin Astridlaan en de Witte Molenstraat gaat ruim 18 miljoen euro kosten. In het plan is ook een oversteekplaats voorzien voor fietsers en voetgangers, ter hoogte van de Tillegemstraat en een overbrugging van de Chartreuseweg over de N31. De uitvoeringsstudie voor de oversteekplaats loopt momenteel en de aanbesteding daarvan wordt pas verwacht in de loop van 2007. Verder deelde de minister ook mee, dat de uitvoeringsstudie voor de definitieve oplossing van het kruispunt met de Koning Albertlaan zal worden opgestart.

AX

Peeters zal ook eerstdaags het bestek voor de uitvoeringsstudie van de AX vrijgeven. Die AX is van uitermate groot belang voor de ontsluiting van de Zeebrugse haven. De studie alleen zal 4 miljoen euro kosten en Peeters verwacht "dat de eerste werken op het terrein in 2009 kunnen beginnen."

Reactie Moenaert

Burgemeester Patrick Moenaert reageerde opgetogen en fier, maar vreest toch een beetje dat de werken zeer lang zullen aanslepen als er punt per punt gewerkt wordt, en hoopt in de toekomst de werken toch wat te kunnen versnellen. Een heraangelegde expressweg voor 2012, het einde van zijn volgende legislatuur, noemt Moenaert "onrealistisch wegens de omvang van de werken."

Actiegroepen

Voor de actiegroepen rond de Expressweg gaat het allemaal echter veel te traag: "Positief zijn de start van de werken aan de Koningin Astridlaan en de geplande werken aan de Witte Molenstraat. Bovendien wordt er verdergewerkt aan de studie rond de Koning Albertlaan en de Chartreuseweg. We blijven echter ijveren voor de ontbrekende kruispunten. 42.100 voertuigen per dag maken de expressweg de drukste gewestweg van Vlaanderen. Gezien het belang voor een zeer snel groeiende Zeehaven en voor de ontsluiting van het stadsverkeer van Brugge, moet de N31 dringend ook helemaal bovenaan de lijst staan, van de geplande grootse werken," zegt Andries Neirynck van het Bloemendaelecomité. "Het kruispunt Legeweg met aanleg van de open sleuf tot aan de Koningin Astridlaan, het kruispunt Bevrijdingslaan, het kruispunt Koning Albertlaan, hhet Kruispunt Chartreusewegen het kruispunt in het centrum van Lissewege moeten dringend aangepakt worden. Uitstel zal dodelijke slachtoffers eisen," besluit Neirynck.

(FN-Op Locatie)
Meer over Politiek    Patrick Moenaert    Zeebrugge    Lissewege    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag