Cultuur en evenementen

Brugse Mozartopvoering in Abdijhoeve


Audio Reportage

Brugse Mozartopvoering in Abdijhoeve
Koksijde, zaterdag 2/9/2006. Gisteren, vrijdag, vond in de Abdijhoeve Ten Bogaerde in Koksijde een stemmig Mozartconcert plaats met het internationaal gerenommeerde ensemble Il Gardellino o.l.v de Bruggelingen Jan De Winne, traverso en Marcel Ponseele, hobo, het hobotrio van het Nationaal Orkest van België met o.a.Wulpenaar Dimitri Baeteman en woordkunstenaares Tine Ruysschaert.

De drie hoboïsten openden het concert met muziek die op één of andere manier met Mozart kon in verband gebracht worden, zei het door de periode waarin ze geschreven was of door bewerkingen door latere beroemde collega's.

Het heel bekende, door sommigen verguisde, "Eine Kleine Nachtmusik," dat op het programma moest volgens de burgemeester, was het openingsstuk van Il Gardellino. Een fluitkwartet, op voortreffelijke wijze gebracht door Jan De Winne en de andere leden van het ensemble, zorgde voor die heel typische, alles aangrijpende Mozartstijl.

De muziek werd afgewisseld met woord. Tine Ruysschaert, in 1995, 1996 en 1997 Cultureel ambassadeur van Vlaanderen gaf op haar eigen intieme manier een korte selectie uit 'Vaarwel als altijd, je Mozart'.

Het sluitstuk van de avond, de Gran Partita van Mozart, met een mooie hobo van Marcel Ponseele op een sublieme muzikale manier begeleid door de strijkers van Il Gardellino bewees nog maar eens dat Mozart de man was die door zijn muziek verschillende gevoelens kon aanspreken. Dat vond ook Tine Ruysschaert.

Ons klein landje mag terecht fier zijn op zijn grote kunstenaars. Dat is nog maar eens bewezen in die mooie abdijhoeve. Wereldmuziek op een historisch Vlaamse locatie.

(Patrick Pieters-Op Locatie)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag