Nieuws uit de Brugse regio

Leren over Romeinse tijd in de regio op bordspel


Audio Reportage

Leren over Romeinse tijd in de regio op bordspel
Brugge, dinsdag 29/8/2006. De import van allerlei producten maar ook van het Romeinse gedachtengoed en de Romeinse levenswijze gebeurde via Romeinse wegen.

Om die wegen en de betekenis ervan in de Romeinse tijd aan lagere-schoolkinderen mee te geven, heeft Raakvak, de archeologische dienst voor Brugge en Ommeland, samen met het Bruggemuseum archeologie een nieuw bordspel ontwikkeld. Aan de hand van het spel zal inhoud en kennis op een speelse manier worden doorgegeven.

Wetenschap wordt spel

"De basis van het bordspel is een kaart van het gebied tijdens de Romeinse periode, met daarop de huidige gemeentegrenzen, het Romeinse landschap, nederzettingen, vindplaatsen en Romeinse wegen. De kaart is een weergave van de recentste wetenschappelijke stand van zaken van onze kennis van het gebied in de Romeinse tijd," zegt archeologe Bieke Hillewaert.

Het is het meest volledige beeld dat we over deze periode kunnen krijgen, gebaseerd op recente opgravingen. Alle sites die op de kaartte vinden zijn, kunnen ook in werkelijkheid binnen de gemeente gesitueerd worden. Het is de bedoeling dat de kinderen over de wegen reizen, van site naar site, om lokale en ge´mporteerde goederen te kopen en zo voorbereidingen te treffen voor een groot feest. Bij de keuze van de te verhandelen goederen is geprobeerd om zo dicht mogelijk de werkelijkheid te benaderen. Zo kan er bijvoorbeeld zout gekocht worden in de zoutwinningssite van Leffinge, en de ossenkarretjes waarmee gereisd wordt en de goederen zijn driedimensionaal aanwezig. Een soort Romeins Monopolyspel dus, et Romeinse cijfers in plaats van teerlingen.

Het bord met toebehoren is vrij groot, zodat de ganse klas kan spelen in groepjes van 2 tot 4 leerlingen. bij het spel hoort ook een lesmap, waarmee de leerkracht direct naar lokale sites en het wegennet kan verwijzen.

(FN-Op Locatie)
Meer over Archeologie    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag