Nieuws uit de Brugse regio

West-Vlaamse winkeliers het gulst met sponsoring verenigingsleven


Audio Reportage


Brugge, woensdag 9/8/2006. Jaarlijks besteden zelfstandige winkeliers gemiddeld 1.427 euro aan sponsoring van plaatselijke verenigingen zoals jeugdbewegingen, sportclubs en scholen. Dat blijkt uit een enquête bij 200 zelfstandige winkeliers in opdracht van de UNIZO-Winkelraad, die de zelfstandige detailhandel vertegenwoordigt. De meeste winkeliers geven geld of aankoopbons.

West-Vlaamse winkeliers het gulst

Volgens Luc Ardies van de UNIZO winkelraad zijn de West-Vlaamse zelfstandige winkeliers daarbij het gulst met gemiddeld 1.594 euro per jaar.

Belang

De UNIZO-Winkelraad benadrukt het belang van een florerende detailhandel voor het plaatselijke verenigingsleven en dus voor leefbare kernen. De UNIZO-Winkelraad nodigt de bevoegde Vlaamse ministers uit, in overleg met de sector, bijkomende stimuli te ontwikkelen om deze samenwerking te bestendigen en nog te versterken.

84% van de winkeliers

Vlaamse zelfstandige winkeliers besteden jaarlijks gemiddeld 1.427 euro aan sponsoring voor plaatselijke jeugdbewegingen, sportclubs en scholen. 84% sponsort regelmatig. De meeste winkeliers geven geld (89%) of aankoopbons (79%). 30% van de ondervraagde winkeliers is erelid van een plaatselijke vereniging en betaalt hiervoor een extra bijdrage, zo blijkt uit de cijfers van het onderzoeksbureau Marketing Development.

Vooral jeugdbewegingen kunnen rekenen op de gulheid van zelfstandige winkeliers: 84% van de ondervraagde zelfstandige winkeliers steunt vooral jeugdverenigingen. Daarna volgen sportclubs (83%), scholen (82%), culturele verenigingen (79%), brandweer en politie (54%) en kerkelijke instellingen en activiteiten (38%).

Verwevenheid

Voor de UNIZO-Winkelraad bevestigen deze cijfers de verwevenheid van zelfstandige winkels met sportclubs, jeugdbewegingen, de scholengemeenschap en het andere verenigingsleven in de Vlaamse gemeenten en stadswijken. Zelfstandige winkeliers doen er ook goed aan hun reclamebudget vooral te investeren onder de kerktoren, omdat hun verbondenheid met de plaatselijke bevolking ook een specifieke zakelijke toegevoegde waarde geeft.

Met hun sponsoring van het plaatselijke verenigingsleven helpen zelfstandige winkeliers de leefbaarheid in dorpen, gemeenten en stadswijken verhogen. Samen investeren de 60.000 zelfstandige winkeliers in Vlaanderen tientallen miljoenen euro's in plaatselijke verenigingen. De UNIZO-Winkelraad nodigt de Vlaamse ministers van Cultuur, Jeugd en Sport Bert Anciaux en Onderwijs en Vorming Frank Vandenbroucke uit, in overleg met de sector, bijkomende stimuli te ontwikkelen om deze samenwerking te bestendigen en nog te versterken.

(FN-Meegedeeld-UNIZO)
Meer over Politie en Gerecht    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag