Cultuur en evenementen

Ensemble-wedstrijd van Musica Antiqua start in Provinciaal Hof


Audio Reportage


Brugge, zondag 30/7/2006. Nadat de preselectie van de orgelwedstrijd zaterdag werden afgesloten, begonnen vandaag die voor barok- en Mozart-ensembles. Heel wat aanwezigen vertelden dat ze niet in de schoenen wilden staan van de juryleden. Iedereen deed zijn best en speelde naar best vermogen en inzicht de opgelegde muziek. Wie de wedstrijd wint, krijgt een heel grote pluim op zijn palmares en kan een mooie toekomst tegemoet gaan. Twee voorbeelden daarvan zijn zelf rasechte Bruggelingen : Jan De Winne en Marcel Ponseele.

De jury wordt voorgezeten door Johan Huys en dit reeds gedurende vele jaren. Bruggeling Jan De Winne, die samen met een andere stadsgenoot Marcel Ponseele samen het ensemble Il Gardellino oprichtte, maakt ook reeds enkele jaren deel uit van de jury. Verder waren er vandaag nog de sopraan Barbara Schlik, pianiste Linda Nicholson en de Poolse violiste en oprichtster van de vereniging Concert Spirituel in WilanÚw, Agatha Sapiecha.

Voor Sapiecha was het de vierde maal dat ze hier jureerde. De sfeer onder juryleden is er geen van heftige discussies, maar van wederzijds begrip. Hier zat ze ook voor de eerste keer naast Barbara Schlik en Barthold en Wieland Kuijken. Ze beseft maar heel goed dat er een zware verantwoordelijkheid op haar schouders rust.

Sapiecha zou bovendien heel graag de samenwerking met Brugse festival zien tot stand komen te meer dat op die manier wederzijdse ervaringen en orkesten kunnen uitgewisseld worden. Winaars van de wedstrijd een podium geven in Polen en leraars uitwisselen zijn allemaal mogelijkheden die kunnen uitgeput worden. Zij gaat er ook van uit dat Stefan Dewitte boeiende ideeŽn heeft die haar nuttig kunnen zijn en omgekeerd. Ze ziet wel wat er in de toekomst mogelijk is.

(Patrick Pieters-Op Locatie)

Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag