Cultuur en evenementen

Pratum Integrum: Het enige Russisch barokorkest op oude instrumenten


Audio Reportage


Brugge, maandag 24/7/2006. Onontgonnen weide is de vertaling voor de Latijnse naam van dit in 2003 opgerichte orkest. Allemaal jonge mensen met een gevoel voor oude muziek en originele uitvoeringspraktijken. De traditie van muziek maken met originele instrumenten staat in het land van Tsaikovski, Prokofiev en Shostakovich nog in zijn kinderschoenen. Je hebt behoefte aan goede leraars, maar die zijn er niet voor het grijpen over de Oeral.

Reden voor die Russische achterstand zijn de koude oorlog en de Sovjetvoorliefdes van weleer, maar er is ook op het vlak oude muziek een kentering waarneembaar in Rusland.

Oude instrumenten hebben hun beperkingen en om die zo weinig mogelijk te laten doorklinken is een degelijke kennis van het instrument en een haarfijne techniek noodzakelijk. Gelukkig is onze traditie op dat vlak groter en beschikken we in Vlaanderen over mensen die proberen die jonge Russen verder op hun tocht kunnen begeleiden. Waarschijnlijk was die jonge traditie de reden dat de solo-instrumenten op het concert duidelijk tekort schoten. Maar het stelt gerust dat ervaren musici zoals de broers Kuijken en Gustav Leonhardt die jonge musici onder de ervaren arm nemen om hen te begeleiden op hun weg naar perfectie. Dat zegt Sergei Filchenko, concertmeester van het orkest.

(Patrick Pieters-Op Locatie)

Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag