Nieuws uit de Brugse regio

Brugge blundert bij aanpak cruiseschepen


Audio Reportage

Brugge blundert bij aanpak cruiseschepen
Zeebrugge, maandag 17/7/2006. "Het Brugse stadsbestuur blundert bij haar aanpak van cruiseschepen in de haven van Zeebrugge." Dat zegt Brugse gemeenteraadslid Jean-Marie De Plancke (VLD), deze keer naar aanleiding van het aanmeren van een prachtig cruiseschip in de haven van Zeebrugge.

Arcadia in de woestijn

"De Arcadia van P&O met een lengte van 285.10 meter en 82.972 BRT is één van de prachtigste schepen die onze haven aandeden en ik kan niet begrijpen hoe het mogelijk was dat de 1900 passagiers en 900 bemanningleden in mineur en een schandelijke manier werden ontvangen," schrijft De Plancke aan burgemeester Patrick Moenaert. "Mochten de afgelopen maanden heel wat schepen aanmeren te midden van Zeebrugge dorp, deze keer werd het schip op een inderhaast en afgelegen aangelegde terminal, enkel te bereiken via een onveilige en met steenslag verharde weg van 2 kilometer ontvangen. Je waande je bijna in Paris-Dakar," stelt het raadslid.

Verbittering

"Heel wat mensen die met het cruisegebeuren in Zeebrugge te maken hebben reageren zeer bitter en spreken schande over de wijze waarop het havenbestuur met het cruisegebeuren omspringt. Dit is een werelderfgoedstad als Brugge en een moderne wereldhaven onwaardig. Men zou het havenbestuur bijna verdenken dat het offensief is ingezet om Cruises te ontmoedigen om nog naar Zeebrugge te komen," stelt De Plancke vast. "Er zijn totaal geen faciliteiten , er is zelfs geen wateraansluiting. Diepe kabelgroeven maken het zelfs gevaarlijk voor de passagiers en bemanningsleden. Frappant was ook dat er bij het aanmeren niemand van de MBZ aanwezig was om te zien hoe de aanmeeroperatie verliep."

Op de foto is duidelijk de "woestijnomgeving" waarneembaar, met enkel meeuwen en zand in de wijde omgeving, waar het schip zijn passagiers moest lossen.

Contrast

"Waar de stad in het centrum investeerde in het kanaaleiland, om de toeristen die met bussen naar Brugge komen op een degelijke en professionele manier te ontvangen, staan de tienduizenden cruisepassagiers in een steeds groeiende markt in de kou. Passagiers waren zeer teleurgesteld en ik vrees dat dit een weerslag kan hebben op de tevredenheid over hun weekend cruise. Zelfs de bemanningsleden en kapitein waren ontstemd. Wat een verschil met de prachtige locatie van de Zweedse kaai waar afgelopen weekend nog tienduizenden bezoekers tijdens de opendeur van de marinebasis het prachtige schip "Oriana" konden aanschouwen. De afgelopen weken werden door diverse handelaars , o.a. van kunstgalerijen langs de rederskaai, goede zaken gedaan met de cruisepassagiers, om niet te spreken over de vele toeristen die halt hielden om deze moderne reuzen van de zee te bewonderen," stelt het raadslid.

Naar Blankenberge

"Vandaag ging dit alles aan Zeebrugge voorbij, de shuttlebus bracht de passagiers en of bemanningsleden die aan wal wilden gaan naar Blankenberge," weet De Plancke nog. Hij vraagt in een schrijven dat burgemeester Moenaert, in zijn hoedanigheid van lid van de Raad van Bestuur van de haven, als hoofdaandeelhouders van het havenbestuur, tussen te komen om "deze onwaardige toestand aan te pakken."

(FN-Meegedeeld-JMDP)
Meer over Politiek    Patrick Moenaert    Zeebrugge    Erfgoed    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag