Nieuws uit de Brugse regio

Oostendse geruchten over Zeebrugse Visveiling zijn larie


Audio Reportage


Zeebrugge, woensdag 12/7/2006. De Zeebrugse Visveiling nv reageert 'met enige verwondering' op een Belgabericht van 5 juli, met als titel 'Vismijn Oostende wil samenwerken met Zeebrugge'. Naast foutieve cijfers wordt daarin immers ook de toekomst van de Zeebrugse Visveiling foutief weergegeven,' zegt veilingdirecteur Johan Van de Steene. 'De groei van Oostende betekent helemaal niet, dat Zeebrugge onder de economisch leefbare grens komt. De Zeebrugse Visveiling behaalde de laatste jaren steeds een positief resultaat en bleek uit de balans van het werkjaar 2005 Vlaanderens grootste visveiling. Kan Oostende dezelfde gunstige resultaten voorleggen? Spijtig genoeg kan enkel de balans van 2004 bekeken worden, want de Oostendse resultaten van 2005 zijn nl. nog niet gekend. Waarom spreekt de visveiling van Oostende enkel over omzet en niet over de torenhoge financiŽle verliezen. Hoe rendabel is de massale import van buitenlandse vis in Oostende en wat is de impact van de diverse leningen aan rederijen en visverwerkende bedrijven op de Oostendse resultaten. Men schrijft dat Zeebrugge zou dalen tot een omzet van 30 miljoen euro en dat dat ernstige gevolgen zou hebben voor de toekomst van Zeebrugge. Cijfers tonen echter een heel andere realiteit: De Zeebrugse Visveiling behaalde in 2005 een visomzet van bij 49 miljoen euro. De eerste 6 maanden van 2006 werd ook al een visomzet gerealiseerd van bijna 24 miljoen. Voor dit jaar verwachten wij de 50 miljoen te halen en op basis van deze werkelijke omzetcijfers blijven wij dus onmiskenbaar de grootste visveiling van Vlaanderen,' aldus nog Van de Steene.

Groenten

'Men schreef in de kranten al dat verse vis in Oostende gemijnd zou worden wordt en Zeebrugge zich moest specialiseren in diepvries of groenten. Het verrast ons, dat de visveiling van Oostende oplossingen klaar heeft voor onze toekomst. Nochtans lazen wij in eerdere krantenberichten, dat zij zich zelf gingen toeleggen op de veiling van vers fruit en groenten. Is hun strategie inmiddels gewijzigd?,' vraagt Van de Steene zicht af. 'Laat ik echter duidelijk zijn: de Raad van Bestuur, de directie en het personeel van de Zeebrugse Visveiling nv staan pal achter de reders, en wensen, samen met de 90 bedrijven van het EFC-cluster, de strategie die 20 jaar terug werd gekozen, aan te houden.'

Geruchten

'Het is totaal onverantwoord dat de visveiling van Oostende als overheidsbedrijf de strategie van een privť-bedrijf dicteert,' klaagt Van de Steene. 'Samen met de Visserijsector van de Oostkust hoopt de Zeebrugse Visveiling, dat de geruchtenstroom vanuit Oostende ophoudt en dat in de toekomst correcte informatie zal worden verspreid.

(FN-Meegedeeld-ZV)
Meer over Zeebrugge    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag