Cultuur en evenementen

Danel, huisorkest Concertgebouw, zet Shostakovich op CD


Audio Reportage


Brugge, maandag 14/11/2005. Zaterdagavond stelde het Danel Kwartet zijn nieuwste CD voor. Het zijn de 15 strijkkwartetten van Shostakovich die ze dit weekend live speelden in de kamermuziekzaal van het Brugse Concertgebouw.

Het kwartet was niet aan zijn proefstuk toe. Van bij de oprichting van het ensemble legden ze zich toe op het werk van deze Russische componist. De werken die nu op CD zijn verschenen zijn het resultaat van verschillende jaren werken en interpreteren. Het uiteindelijke resultaat mag gehoord worden. Een sobere box met een summier maar toch zo volledig mogelijke beschrijving van componist en zijn kwartetten en 5 CD's met de 15 werken zullen de liefhebbers van die muziek zeker kunnen bekoren.

We hadden ook een gesprek met Marc Danel. We vroegen hem naar zijn motivatie en of hij tevreden was over het resultaat.

Het kwartet bestaat reeds sinds 1991 en de lange reis met Shostakovich was er één met mooie ontmoetingen die zeker nog niet teneinde is. De opname is zeker geen einddoel en een modegril zoals soms wel eens gebeurt, het is trouwens al de 11de maal dat het kwartet de strijkkwartetten speelt.
Hij is dan ook heel bescheiden over het resultaat en denkt dat ze binnen 3 à 4 jaar objectief naar de huidige opname zullen kunnen luisteren.

(Patrick Pieters-Op Locatie)

Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag