Cultuur en evenementen

Uitblazen in Koksijde: een feest!


Audio Reportage


Koksijde, zondag 25/9/2005. Het Festival Musica Antiqua lag aan de basis van de muzikale activiteiten van het muziekfestival 'Uitblazen' vorige zondag (25 september) in en rond de Duinenabdij in Koksijde. Wt een aanbod werd ons in de muzikale oren geworpen !

Het begon allemaal met een aperitiefconcert in de kerk O.L.-Vrouw ter Duinen door het Collegium Instrumentale Brugense die de middag inzetten met een 4-tal concerten voor blaasinstrumenten. Hier bewees het orkest nog maar eens dat het nog helemaal net uitgeblazen is. Iedereen was het er over eens dat het orkest o.l.v. Patrick Peire wel degelijk een puike prestatie neerzette in de kerk. De solisten waren een voor een klasseblazers en muzikanten. Mensen die niet centraal voor het orkest zaten, misten wel een betere akoestiek.

Zelfs de gouverneur kon niet wegsteken dat hij het concert gesmaakt heeft. Hij gaf toe dat muziek een belangrijke plaats inneemt in zijn drukke agenda. Hijzelf is de enige die niet musiceert in zijn huisgezin. Zijn echtgenote, klaveciniste, en zijn kinderen doen dat wel.

Om twee uur ging het dan richting Duinenabdij waar de site heel de middag werd omgetoverd in een festivalgebeuren. Buiten werden 4 podia bevolkt door muzikanten met naam in de muziekwereld. Les Haulz et les Bas, Il Gardelino, More Maiorum, Oltremontano, Kris Verhelst zijn nog maar een greep uit het ruime aanbod dat zondag ongedwongen ten tonele verscheen. Iedereen luisterde en hoorde dat het goed was.

Ook aan de kinderen werd gedacht. Op het terrein kon je nu en dan ongedwongen van kinderanimatie genieten en ook de kleine wondere wezentjes konden de muziek smaken.

Het befaamde blokfluitviertal 'Vier op een rij' bracht een voor kinderen muzikale vertelling over een blok hout. Uiteindelijk zou je kunnen veronderstellen dat dat stuk hout een heel mooi blaasinstrument werd.
Bart Spanhove van vier op een Rij vertelde trouwens dat ze op 2 oktober in de Biekorf voor Jeugd en Muziek een dergelijk spektakel zullen opvoeren : Ros.

Om 19 uur was iedereen letterlijk uitgeblazen en vertrok met een blij en opgewarmd gemoed huiswaarts.

Stefaan Dewitte belooft volgend jaar, wanneer het van hem afhangt, een vervolg aan deze dag te breien.

(Patrick Pieters-Op Loctie)

Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag