Nieuws uit de Brugse regio

Van Volcem: 'reglement op het bouwen hopeloos verouderd'


Brugge, woensdag 23/2/2005. Volgens Mercedes Van Volcem (VLD) in de Brugse gemeenteraad gisterenavond is het Brugse reglement op het bouwen hopeloos verouderd: 'De regels inzake parkeerruimte en fietsstallen zijn totaal achterhaald en sluiten helemaal niet aan op het bestaan van het mobiliteitsplan en de randparkings en de term "bouwlaag" die door de administratie heel stringent wordt toepast is onvoldopende gedefinieerd. Ook de regels inzake keuze van materialen zijn echt niet meer van deze tijd: zwarte of rode dakpannen eisen in de binnenstad is absurd bij bijvoorbeeld kleine verbouwingen waarhet oorspronkelijkedak oranje-bruin dak is. Nu moet men heel zijn dak vernieuwen.'

Oplossing wachtlijst

In Brugge zouden op zeer korte termijn veel kleine betaalbare woningen gecrŽerd kunnen worden , moest het opsplitsen van gebouwen soepeler kunnen. De eis van 130 M2 vloeroppervlakte EN meer dan twee bouwlagen dient versoepeld te worden. Er staan 3450 mensen op wachtijsten voor sociale woning en de wachttijd is 511 dagen. Dit probleem kan zo snel worden aangepakt, zonderdat het veel moet kosten. Dit zou ook getto-vorming kunnen tegengaan en een betere sociale mix voor gevolg hebben,' stelde Van Volcem.

Nieuw reglement na de zomer?

Van Volcem werd terzake ook door de verantwoordelijke schepen Moniek Boydens gevolgd in veel kritiekpunten, 'maar de snelle afhandeling van bouwdossiers is momenteel de prioriteit is, en aan de herziening van het reglement wordt gewerkt.' Toch beloofde de schepen tegen de zomer met een nieuw ontwerp te komen voor het reglement.

Volgens Van Volcem zouden vele bouwdossiers aanslepen juist omdat het reglement zo complex is en enkele absurditeiten eist. 'Ook het aantal bouwlagen en bouwhoogte dient men te herbekijken. Die is nu vastgelegd op 13 meter op ringlanen en 10 meter op invalswegen. Wiebedenkt dit soort regels?,' vraagt zijk zich af.

(FN-Meegedeeld)

Meer over Politiek    Mercedes Van Volcem    Monique Boydens    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag